Найбільш важливі вимоги до українців, які претендують на роботу в Польщі

Низька зарплата, неможливість знайти добре оплачувану посаду, перебої з грошовими виплатами в поєднанні з високими цінами на комунальні послуги, продукти та інші товари мотивують багатьох жителів України шукати вакансії за кордоном. Особливо привабливою здається робота в Польщі, де наших співвітчизників з радістю приймають уже не перший рік. Їхати туди недовго, з документами за умови легального оформлення проблем не виникає, до того ж, можна обрати підходящий вид діяльності. На перший погляд все чудово, але далеко не завжди роботодавці погоджуються взяти жінку або чоловіка в свій колектив. Тому важливо спочатку розібратися, якими знаннями, навичками, а іноді навіть особливостями характеру повинні володіти претенденти на працевлаштування в польській компанії.

Чи дійсно роботодавці з Польщі зацікавлені в українцях?

Пошук вакансій від польських підприємств та подорож за кордон на 3-6 місяців або на більш тривалий термін завжди приваблювали українців, але й приймаюча сторона не менш зацікавлена ​​у співпраці. Після вступу в ЄС значна частина місцевого населення виїхала працювати в економічно більш розвинені країни, що спровокувало серйозний дефіцит співробітників в різних галузях. І попит на іноземну робочу силу з України, Білорусії та інших країн з невеликими (за їхніми мірками) зарплатами постійно зростає. Найкращий доказ затребуваності - щорічне підвищення кількості заявок на прийом українських громадян на роботу: у 2020 році цей показник досяг 1,8 млн., тоді як в 2019 був всього 763 тис.

Знаходити пропозиції про роботу в Польщі можна різними способами:

  • власними силами за допомогою спеціалізованого сайту на зразок layboard.com - пряме звернення до роботодавця дозволить заощадити певну суму, але можуть виникнути деякі труднощами, якщо не знаєте польської мови;
  • через посередника - фірму, яка візьме на себе підбір пропозицій, перевірку інформації про роботодавця, збір та подання документів, вирішення організаційних питань;
  • через групи в соціальних мережах;
  • через польські онлайн ресурси.

Загальні та додаткові вимоги до трудових мігрантів

Обрати вдалий варіант - лише половина справи. Потрібно також переконатися, що ви підходите майбутньому роботодавцеві за всіма критеріями. Найголовніше, що дозволить претендувати на хорошу оплату праці в будь-якій сфері, - це знання мови. Якщо ви володієте польською, а додатково знаєте ще й англійську (причому не обов'язково на високому рівні), то ваш запит майже стовідсотково схвалять. В цілому, є два шляхи, як діяти:

  1. Розглянути пропозиції про сезонне працевлаштування. На такі вакансії беруть майже всіх, єдина вимога - готовність багато працювати в складних умовах. Переважно це фізична праця, тому здоров'я та витривалість повинні бути на високому рівні, інакше можна просто не витримати навантажень. Крім робіт зі збору врожаю або на заводі є вакансії покоївок та клінінгового персоналу, але там теж часто доведеться працювати без вихідних.
  2. Влаштуватися за фахом. Завжди є попит на водіїв, причому не лише фур, але й сільськогосподарської або будівельної техніки. Безумовно, у вас повинні бути документи (права категорії С-Е), що підтверджують навички. Знання англійської вітається. Ще один перспективний варіант - робота медсестрою або лікарем, тим більше з минулого року вимоги до представників цих професій спростилися. Якщо у вас є медичний диплом, досить вдало скласти іспит та добре знати польську.

Слід також враховувати, що охочіше зарубіжні компанії та підприємці наймають молодь і тих, хто вже мав досвід роботи в Польщі.

Реклама: