Багатопаливні туристичні плити - яку вибрати

Хочете купити туристичну плиту та роздумуєте, яку вибрати? Це дешевший варіант під газові балончики чи краще вкласти гроші в плиту на рідкому паливі – бензині, солярці, гасі? Ось практичні поради, підкріпленими багаторічним досвідом. Після прочитання цього тексту, який запропоноував велосипедний інтернет магазин veliki.ua, у вас не залишиться жодних сумнівів.

Чому топливна туристична плита?

Спочатку кілька слів про переваги паливних туристичних плит, не поділяючи їх на конкретні моделі. Це, безумовно, буде актуально для людей, які тільки починають свою пригоду в самостійній подорожі і, ймовірно, запитують себе - Який сенс купувати такі дорогі плити, якщо на ринку можна знайти багато інших, набагато дешевших замінників палива, ніж газові або твердопаливні картриджі ?

Плюси

  • Паливні кемпінгові печі – це інвестиція. Якщо ви плануєте поїздки на машині на вихідні в гори або кемпінг біля озера, а туристична плита вам потрібна тільки для того, щоб час від часу готувати каву, то відмовтеся від ідеї вкласти кілька сотень злотих у паливні печі (так що називається багатопаливним). Це просто марна трата грошей, газової плити або інших подібних вам буде достатньо. Якщо є шанс, що ваші поїздки будуть трохи довшими за вихідні і є шанс, що після першої поїздки ви не відмовитеся від подорожі самостійно, поєднаної з кемпінгом, то вам обов'язково потрібно купити мультипаливну плиту.
  • Низькі експлуатаційні витрати. Похідні печі на рідкому паливі коштують дорого, але швидко окупаються. Заливши бензином всю пляшку 500 мл, готуючи двічі-тричі на день, палива мені вистачає на тиждень подорожі. Кажуть, що з однієї пляшки (500-600 мл – залежно від фірми) можна закип'ятити до 40 літрів води. Звичайно, цей результат багато в чому залежить від умов, за яких ми готуємо.
  • Наявність палива. Вам не потрібно турбуватися про те, що за 3 дні вам доведеться шукати магазин для активного відпочинку. Достатньо першої заправки. Якщо ви їдете в місця, де можуть бути проблеми навіть із бензином, ви можете налити трохи бензину в банку, і у вас буде запас.
  • Дуже висока потужність нагріву. Жодні інші похідні печі не можуть зрівнятися з пічками на рідкому паливі. Іноді мені здається, що цим пальником можна зварити раму велосипеда;)
  • У туристичні примуси можна заливати практично все, що завгодно. Бензин, екстракційний бензин, дизельне паливо та гас. При бажанні до пальника можна також приєднати балон із пропан-бутановою сумішшю. Повний комфорт.
  • Ви можете бачити, скільки бензину залишилося в циліндрі, тим самим оцінити, скільки ще варок нам належить. У газовому балоні дуже важко бути точним.
  • Якщо вам набридло готувати на туристичній пічці і захотілося багаття - у вас під рукою є розпалювання. «Справжні» виживальники, мабуть, зараз зніяковіло закривають обличчя руками, але, по можливості, слід спростити собі життя і відкласти убік усі кремені, коли в пляшці є бензин.
  • Перевезти бензинову плиту у літаку можна. Це не стосується картриджів для газових плит. Вам не потрібно турбуватися про пошук магазину на свіжому повітрі після прибуття.

Мінуси

Є й недоліки Із загальних мінусів це звичайно:

  • Необхідність розпалити, нагріти пальник. Багатопаливні туристичні плити, на жаль, вимагають заливання бензину в чашу пальника, яке після розпалювання має нагріти трубу, що йде від балона. Приблизно через 1 хвилину під впливом температури з балона замість бензину починає надходити газ, який слід використовувати лише для приготування їжі. Це досить видовищний і небезпечний процес, бо коли заливається занадто багато бензину, ми можемо трохи підпалити брови. Також не ставте фляжку на плиту, що тільки розтопилася, тому що ви викурите всю фляжку.
  • Веселощі з підключенням балона та пальника, періодичною підкачкою, регулюванням тиску в балоні. Це не надто трудомісткі заняття, для когось навіть найприємніша частина готування, але плюсами їх назвати складно, коли майже завжди бруднишся.
  • Іноді кіптява осідає на самому пальнику і теж треба бути обережним, щоб не забруднитись.
  • Заради перерахованого вище в наметі краще не розпалювати дров'яні печі. Закриті атріуми також не рекомендуються.
  • Потрібно добре витрусити бензин із патрубка, що з'єднує пальник із насосом. На жаль, часто буває так, що в ньому залишається кілька крапель, через що згодом туристичний рюкзак або велосипедні кофри заповнюють нас бензином. Наконечник пальника найкраще обернути пакетом, що запобігатиме витіканню бензину. Перевірена ідея.

Реклама: